Är du ett stort fan av Marvels cinematiska universum? Har du också använt ”placebo”-personas i huvudet, för att liksom komma igång med projekt? Vi pratar inte om ren personlighetsförändring här, utan mer som… okej, trädgården behöver göras – nu jädrar är det Iron Man mode som gäller! Och okej, vem har inte lekt lite extra med hammaren och låtsas att det är Tors hammare, ibland? Att renovera huset är ett omfattande projekt som kräver engagemang, kunskap och planering. Här får du våra bästa Marvel-renoveringstips!
1.Planera som Vision och Hulk (när han inte är arg)
Tänk på att inte rusha in i situationen som Spider Man. Planera och utvärdera, som Bruce Banner eller Vision. Väg allt med guldskål. Till och börja med är en gedigen planering A och O när man ska renovera hus. Dels för att du ska få en klar bild av vad du behöver göra, men också för att minimera riskerna av oförutsedda händelser som lätt kan uppstå när man renoverar huset. Innan du sätter igång, se gärna till att ha dessa funderingar klart för dig:
Skicket på huset. Utgå från skicket på huset. Behöver hela renoveringen ske nu eller ska ni ta det i etapper? Ska ni göra badrumsrenovering Stockholm först, eller sist?
Sätt en budget. Kommer din budget klara av allt du vill renovera eller kommer du behöva ett lån? Tänk på att det också bör finnas 10-15% i ekonomiskt buffert som täcker oförutsedda kostnader.
Krävs bygglov? I fristående hus och villor behöver du inget bygglov för inre renoveringar, men för en yttre renovering av huset, till exempel om något ska byggas till på huset såsom en ny byggnad eller en mur, behöver du ansöka om bygglov. Tänk på att det kan ta lite tid att få igenom ett bygglov.
2. Hitta rätt hantverkare. Kolla om de har karaktär, som Captain America
Börja i tid med att hitta rätt hantverkare som förstår det ni vill uppnå med renoveringen. Prata med, och känn efter, hur en takläggare Stockholm ser på sitt arbete. Be om offerter från flertal hantverkare för att hitta en som passar er budget. Fundera också på vilka arbeten ni anställer hantverkare till och vad ni kan göra själva.
5 saker att tänka på när du ska välja hantverkare:
- Har hantverkaren F-skattsedel? Om de har F-skattsedel slipper ni dra bort skatt eller betala sociala avgifter för hantverkaren.
- Vill hantverkaren ha rörligt eller fast pris? I regel brukar rörligt pris bli billigare än fast pris, eftersom hantverkare ofta lägger på en säkerhetsmarginal på fast pris i förebyggande syfte om något problem skulle uppstå. Tänk på att rörliga priser kan förändras. Det finns tyvärr inte någon garanti om framtiden på så sätt, om du inte tror på gratis spådom från ”de andliga” (tänk på vad Tony Stark skulle sagt om den…).
- Kan hantverkaren lämna några garantier? Om något skulle göras felaktigt eller om det inte blir som ni föreställt er, åtgärdar hantverkaren det?
- Har hantverkarna referenser från tidigare arbeten? Det kan vara klokt att se över vilka andra renoveringar av hus som de gjort innan.
- Kräv en skriftlig offert! Begär alltid offerten i skrift med alla förväntade kostnader. Du vill inte behöva betala för någon dold kostnad senare! Om du tittar på städtjänster i Stockholm, få allt på papper tidigt.
3. Ta hjälp av renoveringsarkitekt, lika smart som Iron Man
När man ska renovera huset kan det ibland vara svårt att se helhetsbilden av resultatet, eller planera hur man ska använda alla ytor för att få ut maximalt av ens nyrenoverade hus. Då kan det vara en idé att ta in en renoveringsarkitekt. Det kanske inte är något som man vanligen tar med i sin budget på grund av att man vill göra sådant arbete själv, men ibland kan ens kreativitet begränsa en. De kan bland annat hjälpa till med:
- Färgval/val av tapeter
- Hur ni ska få till en smart planlösning
- Tips på