En ny analys av ersättningsuppgifter av tandvård i Danmark från 1997 och 2009 visar att antalet rotbehandlingar som utförs på danskar av tandläkare har minskat under en tioårsperiod. Antalet fall av apikal parodontit var lika vanligt under båda tidsperioderna vilket förbryllar forskarna. Analysen utfördes av forskare och tandläkare sätra vid avdelningen för tandkirurgi, fakulteten för hälso- och medicinska vetenskaper, Köpenhamns universitet (UCC) och Odontologiska forskningsenheten, Södra Danmarks universitet.
Den danska studien sträcker sig över tio år och danskarna i Århus valdes slumpmässigt ut för att delta vid båda tillfällena. De utvalda bjöds in till tandröntgenundersökningar. I den första gruppen deltog 616 personer och i den andra 398 personer. Totalt undersöktes 10 668 tänder.
Under en tioårsperiod minskade antalet rotfyllningar i Danmark. Deltagarna var mellan 20 och 64 år gamla, med en genomsnittsålder på 42 år i den första gruppen och 44 år i den andra. Trots detta var antalet rotfyllningar lägre i den senare gruppen, som hade en något högre medelålder.
I en studie ville forskarna se om det fanns några skillnader i förekomsten av apikal parodontit i två grupper av patienter under en tioårsperiod. Röntgenbilderna togs av samma tandläkare tyresö, som hade erfarenhet och utbildning inom den nya tekniken för upptäckt av apikal parodontit.
Studien visade att apikal parodontit var lika vanligt i båda grupperna och för ej rotfyllda tänder var det vanligare i den senare gruppen. Ett svar på denna fråga har de dock inte kommit fram till men funderingarna och teorierna är många. Teori nummer ett som de flesta tandläkare och forskare stödjer är ungdomarnas förbättrade tandhälsa. Arbetare inom tandhälsa har länge pekat på att karies är ovanlig bland ungdomar då informationen kring karies har nått dem tidigt i livet. Den andra teorin är att patienter inte går lika frekvent till tandläkaren då de inte behöver på grund av att de sköter om sina tänder.